IRENE BEUKER


Haar stage bij Destree's reclameburo S.E.A in Auvers-sur-Oise, Frankrijk in 1967-1968, brengt haar in aanraking met fotografie en andere beeldtaal.
30 km verderop, in Parijs, brak de studentenrevolutie* uit en komt de minirok vanuit Engeland naar Parijs. Zie ook de zojuist verschenen film van Bertolucci 'The Dreamers' en een eerder verschenen film van Louis Malle 'Milou en Mai'.
De space age kon beginnen!

Halverwege '70 richt ze de stichting Stembaan op.
Beeld-en geluidsprojecten (opera-repertoire) volgen.
Na een auditie bij de Brusselse Muntschouwburg, vraagt de Nederlandse Operastichting haar voor een koorplaats (La Belle Helene). Ze gaat er niet op in maar weet nu wel dat ze stem heeft. Wel volgt ze de workshop van John Cage op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.


Bekend worden haar projecten:

'Rabbit Jenny' telefoonopera voor solo-stem en tape
(KPMG - mindshift nominatie, Popprijsnominatie)

'Zing ik het schilderij of zingt het schilderij mij?' en
'Bebruld Onthuld' commentaar op schilderijen bij openingen (Hogeschool Holland, Kunstenaars Centrum Bergen, Galerie de 3 Gratien, de IJsbreker en in de openbare ruimte)
In de Voicechoice-recitals zingt ze 'eigen keuze' w.o. Weill-repertoire, Gershwin, Bernstein en musicalsongs (Provadja, Movies, KCB, Conservatorium Amsterdam, openingen met vaste pianobegeleiding van Pablo Escande en Kim Huygens).

(terug naar boven)

In 2002, als ze een verlengde Citroen HY - kan kopen uit 1967
(* de bus die de franse ME in 1968 voor de charges op studenten gebruikte) en de open atelier route in stadsdeel Zeeburg maar niet van de grond wil komen, weet ze 'Beuker dat kan Leuker': KUNSTINBLIK! voorheen de blusbus, het project voor een Mobiele Galerie is geboren.
Er volgen in de bus kleinschalige tentoonstellingen van schilderingen en foto's: o.a. 'Asfalttekens' van Alice Koopmans (Minerva Academie) en in 2003 volgt een intensieve samenwerking met galerie AHOI, Oostelijke Handelskade 999 Amsterdam t/o Lloyd Hotel. Deze samenwerking is helaas stopgezet omdat keukenprins Jamie Oliver het pand wil aankopen (het pand staat nu nog steeds leeg..!)
Foto's en schilderijen van het zeer sterk veranderende stadsdeel Zeeburg en de ontmoeting met de multiculturele samenleving blijven echter inspireren en hebben een plaats gevonden in de Kunstbus, zoals de buurt hem was gaan noemen.

In juni 2006 werd Irene voor het Amsterdams Studenten Festival/Holland Festival gevraagd als jurylid singer/songwriter.

(terug naar boven)

 
 
©2005-2009 Irene Beuker • WebDesign: Claudine de Vos   www.visiondesignproductions.com